Trening nisu samo tegovi. Ojačajte telo i um jogom.

Da li imaš nekad osećaj da, čim se spomene tema fizičke aktivnosti i vežbanja, krene priča o teretani, tegovima?
A onda zamisliš zagušljivu salu punu ljudi, gužvu, znoj?
Nije baš neki prizor, jel da?
 

To je skroz ok, i ja te potpuno razumem, jer i jeste stvarno tako - trening nisu samo tegovi. Trening nije samo teretana. Trening nisu samo sprave.
Trening je i brza šetnja od po 40ak minuta dnevno, trening je i penjati se na stepenice na 4. sprat kod prijateljice bez lifta, trening je odraditi lagane vežbe istezanja 15ak minuta posle ustajanja ili na prostirci u sobi 20ak "trbušnjaka" uz vežbe za ledja (u nekom od narednih blogova ću pisati o značaju jakih stomačnih i ledjnih mišića).
 

Za svojih 18 godina iskustva u svetu fitnessa, kako ne bih došla u situaciju da osetim dosadu i monotoniju na treninzima koje sam vodila, trudila sam se da svaki trening bude drugačiji od prethodnog. 

Nekako, kad god sam odlazila na trening, stavljaja sam se na mesto devojke vežbača i tih sat vremena posmatrala iz njenog ugla – na koji način da ga osmislim, šta novo da ubacim, da njoj kao vežbaču bude zabavno, interesantno i da joj da energiju i motivaciju za sledeći trening.
 

Monotonija jeste nešto što ubija želju za akcijom, pogotovo na početku dok još ne osetiš beneficije vežbanja i ne vidis rezultate. 
U svom bogatom iskustvu rada sa devojkama i ženama vodila sam pilates, program rekreacije, step aerobic, body-forming, tae-bo, aerobic, aerobic – impact, mix- aerobic i dr.
 

U svakoj od ovih faza uživala sam podjednako. Što i jeste suština i poenta vežbanja – UŽIVATI U NJEMU!

Ok, jasno je da svaka od nas vežba sa različitim ciljem.
Možda želis da se zategneš, skineš koji kg, definišeš noge ili ruke, budeš zdravija, da se osećaš zadovoljno, da imaš energije (a može biti od svega po malo), ali svakako je jako važno uživati u tom putovanju ka cilju.
 

U periodu obe trudnoće, posle drugog meseca kada mi ove vrste treninga više nisu odgovarale, upisala sam JOGU u koju sam se odmah zaljubila.
Od toliko informacija, vežbi, ponavljanja, glasne muzike tačno mi je u tom periodu života odgovaralo da malo odmorim svoje misli, dišem i budem u tišini.
 

Uz joga vežbe osvestiš svoje telo, sve svoje mišiće, osvestiš svoj dah i ujedno postaneš svesniji celog svog bića.

I sa stomakom do zuba, ukoliko imate pravog instrukrora, vežbanje joge zna da prija i da te nauči da osluškuješ svoje telo.
Moja topla preporuka je instruktorka Eva iz Yoga studija "IRENA" u Novom Sadu http://www.jogastudioirena.com
 

Asane ili joga položaji koje sam najviše volela su Kobra, Mačka, Drvo, Leptir, Heroj i dr. Na sajtu https://www.joga.rs/polozaji možeš videti kako se one izvode i pročitati više o njihovim blagodetima za telo i duh.


Sada, kada sam se vratila trčanju i sali (jer mi to sad prija) joga poze-asane, opuštanja, istezanja i dalje praktikujem posle svakog treninga i posvetim im zadnjih 15 minuta. 
 

Zato, trening nisu samo tegovi, nisu.
Trening je da nadješ sebe u nekoj od navedenih aktivnosti i da to upražnjavaš što češće možeš. 
 

Nema izgovora, nema bežanja i nema stagnacije. Ako ti danas ne odgovara jedna stvar, probaj drugu, treću, dvadesetu, jer trening i fizičke vežbe su mnogo više od onoga na šta inače pomislimo, i uvek postoji opcija koja je prava baš za tebe! Samo treba da se ne plašiš da probaš.
 

I ne zaboravi, daj sebi punu slobodu da se istražiš, da se menjaš, jer ko zna možda se baš u jogi pronadješ.


Zagrljaj.
M.
 

PODELITE NA:

BLOG


3-nedeljni plan ishrane pravljen po tvojoj meri i prilagodjen tebi, tvom dnevnom rasporedu i obavezama. Program podrazumeva i kontakt sa mnom, 24h dnevno, za online savetovanje i konsultacije putem Vibera. 

Naučno je dokazano da radnje koje sprovodimo 21 dan prelaze u naviku što i jeste cilj mog programa. 

Usluge

MOJ PROGRAM

CENOVNIK

RECEPTI

Vaš e-mail neće biti korišćen u druge svrhe sem za potrebe kontakta sa sajta www.marinabodyfit.com