5 smernica do optimalnih rezultata

Pitanja koje se prožimaju u velikom broju magazina za zdrav život i u fitness blogovima, tema o kojima se piše na društvenim mrežama, i priča u salama i na treninzima...

 

Koja je to ishrana za optimalne rezultate? 
Šta jesti pre i posle treninga?
Koliko imati obroka dnevno?
Koliko vode piti u toku dana?

Ovo su neka od najčešćih pitanja koja i meni postavljate.
Pa evo odlučih da vam napišem par redova o tome:

 


1. Moj 3-nedeljni program i ishrana podrazumeva 3 glavna obroka i 2 užine. 

Istina je, ukoliko želite da smršate, da trebate smanjti unos kalorija, ali na koji način? 

Ukoliko jedete manje od 3 obroka dnevno u nadi da će se ovo desiti i da ćete ubrzati sagoravanje masti, možda otezžavate ceo proces? Možda tako vežbaš svoje telo da opstane sa manje energije, ali ujedno ono mnogo spremnije taloži nesagorele kalorije kao telesne masnoće.
 

Zato preporučujem, više obroka dnevno, 5 je optimalno, kako bi ubrzale metabolizam i održale jednak energetski nivo tokom čitavog dana.


2. Pijte vode. Naše telo čini 80% vode, a kako bi nam isto služilo i obavljalo metaboličke procese kako treba, potrebno je na 25 kg telesne težine piti 1l vode. Znači jednoj prosečnoj devojci – ženi treba minimum oko 2l vode dnevno.

Ok, znam dosta vas koje jednostavno nisu stekle naviku da piju toliko vode. Ali, navike su tu da se menjaju. Pogotovo ako će nam služiti i činiti dobro našem opštem stanju.

Sada na telefonima možete preuzeti neku od aplikacija koja vas podseća da popijete čašu vode i na taj nacin će vam biti mnogo lakše da steknete ovu naviku. Npr. DrinkWaterReminder


3. Planirajte obroke. Ukoliko nemate ideje za brze, zdrave obroke, u delu Recepti #foodbymarinas imate predloga za svaki od obroka ili užine. Dok ne udjete u štos pripreme obroka i možda nekih svojih ideja kombinovanja namirnica koje volite, spremajte obroke unapred. 
 

Idite u nabavku makar jednom nedeljno. Ako to zaboravite, ponestaće vam hrane za pravilnu ishranu i lakše ćete doći u iskušenje da pojedete nešto što ustvari ne biste želeli.


4. Ishrana pre/posle treninga. Ono što ja praktikujem jeste da idem na trening i vežbam do sat vremena - posle ustajanja. Na taj način obezbedim super sjanu energiju za ceo dan i ujedno izbegnem neki glupavi izgovor koji se uvek pojavi kako dan prolazi, zašto ne bih mogla isti da odradim.
 

E sad sta ćeš jesti, to zavisi isključivo od tebe i od toga šta tebi prija. Ja volim da trčim pre doručka, dok ima ljudi koji ne mogu da zamisle da izadju iz stana bez obroka. 
 

Nekih sat vremena posle treninga uživam u spremljenom obroku i nekoj super sjanoj kombinaciji ugljenih hidrata i proteina (npr. 2 jaja, pola avokada, 2 parčeta domaćeg hleba bez kvasca sa nekim namazom ili posnim mladim sirom, par maslina, mix salata). Bitno je da ishranom ujedno i poboljšaš sintezu proteina u mišićima, a time i njihov rast.


5. Neka vam cilj da se dobro osećate i uživate u svom telu bude prioritet. 
Desiće se da ćete sa vremena na vreme pojesti nešto što se ne nalazi na spisku plana ishrane. I to je skroz normalno i ok. Svima nama se dešava.

Kada tako skreneš sa plana i programa, ne dozvoli da te to omete, obeshrabri i uspori. Ponovo se usredsredi na svoj cilj i sa sledećim obrokom nastavi sa programom kao da se nista nije desilo. Samo napred!

 


Zagrljaj,
M.

PODELITE NA:

BLOG


3-nedeljni plan ishrane pravljen po tvojoj meri i prilagodjen tebi, tvom dnevnom rasporedu i obavezama. Program podrazumeva i kontakt sa mnom, 24h dnevno, za online savetovanje i konsultacije putem Vibera. 

Naučno je dokazano da radnje koje sprovodimo 21 dan prelaze u naviku što i jeste cilj mog programa. 

Usluge

MOJ PROGRAM

CENOVNIK

RECEPTI

Vaš e-mail neće biti korišćen u druge svrhe sem za potrebe kontakta sa sajta www.marinabodyfit.com