Kako da se hranim za vreme praznika?

Ispred nas je period slava i slavlja.

Iako će ovaj decembar biti drugačiji od svih prethodnih, zbog virusa i zabrane okupljanja, ishrana i ručkanje svakojakih djakonija će svakako biti izazov.

A ne mora biti.

Kako?

 

Hajde da budemo opuštene, a odgovorne

Bez obzira na kom si stadijumu usvajanja dobrih navika, pravilne i zdrave ishrane pokušaj se osloboditi raznih pravila.
Šta to znači?

Možda svaki dan pišeš dnevnik i plan ishrane, možda brojiš kalorije, ili si po xx put sebi zacrtala odredjen način obroka i istog se strikno pridržavaš. 
I onda negde od nekoga nešto čuješ ili otvoriš magazin i kreneš da čitaš: Nemoj to, Ni slučajno ovo, Zabranjeno ti je ono, To i to je loša kombinacija i sl.


Šta se onda dešava? Ukoliko samo jednom poklekneš sve pada u vodu, ljutiš se na sebe i po zna koji put gubiš samopouzdanje i veru da li možeš da istraješ u svojoj odluci pa se može desiti da kazniš sama sebe tako što ćeš ili još više ograničiti unos kalorija ili jesti i piti više nego prekomerno. :/

 

Nisam pristalica razmišljanja tipa Sve ili ništa –

U toku praznika treba da uživaš u hrani i da se iste ne odričeš znajući da ćeš se nakon praznika vratiti svom svakodnevnom načinu ishrane. 

Brojanje kalorija nije naročito dobro, posebno tokom praznika, i sabiranje količine kalorija i ugljenih hidrata može da bude frustrirajuće i da te liši uživanja.

Kad se više koncentrišeš na znake gladi i na to koliko ti neka hrana prija/ne prija, bićeš srećnija i manje nervozna.

 

Praznici znaju biti stresan period godine, pogotovo ukoliko si tip koji hranom `hrani` emocije.

Međutim, uz par jednostavnih koraka, evo kako možeš smanjiti nervozu i biti malo opuštenija:

 

 

1. Dovoljno se hidriraj

Voda, voda, voda. Dnevno pij što veću količinu tečnosti (voda, nezasladjeni čajevi) jer je nekad osećaj gladi ustvari alarm za žedj. Prvo uzmi čašu vode, pa ako i posle 15ak minuta budeš gladna sedi za sto.

 

 

2. Ne zaboravi na voće i povrće

Jedan dan užina može da bude mamin praznični kolač, ali drugi možeš napraviti sjajnu salatu i začiniti je sa malo limunovog soka. Ona će te sigurno okrepiti, osvežiti i učiniti da se osećaš bolje.

 

 

3. Grickalice iz radnje zameni sa zdravim domaćim krekerima i čipsom (na mom instragramu i ovde na sajtu ima nekoliko ideja)

 

 

4. Obrati pažnju na porcije. Bakinoj sarmi ne moraš odolevati, ali da li stvarno imaš potrebe za repetom?

 

 

5. Uz svaki obrok nek bude nekog zeleniša - salate koja poboljšava probavu i čini nas sitijima.

 

 

6. Svaki dan izadji minimum 30ak minuta napolje, u šetnju i radi jutarnje razgibavanje koje će ti razbuditi organizam, metabolizam i dati energiju.

 

 

7. Tokom obroka izbegavaj da unosiš tečnost.

 

 

8. Ukoliko želiš da probaš nove djakonije, jedi manje a češće. Tri obroka i dve užine su najbolja kombinacija.

 

 

9. Između glavnog obroka i slatkiša (dajte prednost zdravim kolačima i torticama) napravi pauzu bar sat vremena, a zatim popij kafu, jer ona ubrzava varenje.

 

 

10. I najinteresantniji savet od svih: s vremena na vreme probajte omiljene farmerice. Ako teže ulazite u njih ili zakopčavanje ide na uvlačenje stomaka, eto alarma za povračenje ručne :))

 

 

Zagrljaj.

Tvoja M.

PODELITE NA:

BLOG


3-nedeljni plan ishrane pravljen po tvojoj meri i prilagodjen tebi, tvom dnevnom rasporedu i obavezama. Program podrazumeva i kontakt sa mnom, 24h dnevno, za online savetovanje i konsultacije putem Vibera. 

Naučno je dokazano da radnje koje sprovodimo 21 dan prelaze u naviku što i jeste cilj mog programa. 

Usluge

MOJ PROGRAM

CENOVNIK

RECEPTI

Vaš e-mail neće biti korišćen u druge svrhe sem za potrebe kontakta sa sajta www.marinabodyfit.com