Pravilna ishrana VS. dijeta

-    E jel si čula za ovu novu dijetu uz koju za nedelju dana skineš 5 kg?
-    Ne, kakva je?
-    Uzmeš za dorucak jabuku, ručak normalno jedeš, pa za večeru opet jabuka.
-    I?
-    I to je to. Za nedelju dana 5 kg manje. Hoćemo da je probamo?!
……………………………


Da li si i ti bila svedok ili sagovornik u ovakvim pričama?
Verujem da jesi. Ako ne, nekoliko puta, onda makar bar jednom.

Mislim da je svaka od nas, bilo devojka, majka, supruga, žena, prijateljica prošla kroz neku svoju fazu ‘dijete’.
Imala sam je i ja. O daaaa. I to nekoliko. Najviše u periodu srednje škole dok sam se ‘tražila’. Tražila svoje mesto pod Sunce:)
Manje više sve su bile instant varijante, za 3 do 5 dana dana – minus ovoliko, za 7 dana minus onoliko.

I nekako, obrni-okreni, taj minus je (za par nedelja posle takvog režima) uvek otišao na plus.
Ako me razumete šta hoću da kažem? Kile bi se ubrzo same, iako nepozvane, vratile sa jos par kila drugarica koje su povele sa sobom.
Kako bih dokazivala svoju istrajnost i upornost nisam odustajala od dijete. Vraćala sam joj se, i to par puta. Kako izadje još jedna u nizu ‘’extra sjajnih dijeta’’ eto Marine da je proba.
 

Sada, mnogo godina kasnije, stvari su se iskristalisale u glavi. Tada sam pokušavala da se izborim sa njima, a ustvari sam se borila sama sa sobom.
Ne znam kome sam šta htela da dokažem i koji momenat trajnog zadovoljstva sam htela da postignem sa instant sadržajem i instant navikom.
 

Faza dijete je sa odlaskom na fax prošla (hvala bogu), a ja sam krenula i ozbiljnije da se bavim fitnessom koji mi je uskoro postao i lifestyle.
Počela sam da se trudim da što češće pravim sama svoje obroke (veruj mi, imala sam izazove na početku oko stvaranja navike ali nisam odustala) i svesno sam počela da razmišljam šta, kada i koliko jedem.

Trudila sam se, da se sa kalorijama ne opterećujem, jer sam upoznavajući sebe naučila da mi ne služi ništa što me ograničava. 
To se generalno najčešće i dešava kod tih express dijeta koje su prepune ‘zabranjenih’ namirnica i njihovom količinom tipa: jedno jaje, pola paradajza, trećina banane i sl.
 

E sad, šta za mene znači pravila ishrana?
Truditi se da jedem nutritivno bogatu hranu koja će mi dati dobru energiju, unositi dovoljnu količinu tečnosti, izbegavati proste šećere i prazne kalorije.

Kako sam ja krenula sa pravilnom ishranom?
Počela sam sebe da pitam: Marina, kako se posle obroka osećaš? Da li ti padne energija, da li ti se spava, umorna si ili imas elena za ostatak dnevnih aktivnosti?

Pre više od 10ak godina shvatila sam da mi mleko i pijenje istog ne prija. Stomak mi nije radio kako treba mesecima i kako sam mleko izbacila iz upotrebe sve se vratilo na normalu.
Ne kažem da mleko (uzela sam njega za primer) nije zdrava namirnica, ali ako mi ne prija, i ne osećam se dobro posle njega - neću ga piti zato što ga moja sestra, komšinica ili tetka piju.

Deo pravilne ishrane, po meni, je slušati svoj organizam šta ti poručuje kad pojedeš odredjenu vrstu hrane.
 

Ne dozvoli lošim navikama da te formiraju, nego ih sama iskreiraj. I to one dobre, koje ti služe.

Pij dosta vode, imaj sva tri obroka, konzumiraj dosta voća i povrća.
Trudi se da kontrolišeš unos belog brašna, belog šećera i soli.

Prošlo je vreme kuvanja obroka od po 2-3h dnevno kako su naše bake radile. Sada kada smo prepuni poslovnih obaveza, planova i to-do lista kvalitetan obrok možeš spremiti i za samo 20ak minuta.
Sve je stvar izbora.
I to isključivo tvog.
Tako da u ovoj priči i na mom sajtu reč dijeta nema šta da traži.

 A kakva su tvoja iskustva? Piši mi.

 

Zagrljaj. 
M.
 

PODELITE NA:

BLOG


3-nedeljni plan ishrane pravljen po tvojoj meri i prilagodjen tebi, tvom dnevnom rasporedu i obavezama. Program podrazumeva i kontakt sa mnom, 24h dnevno, za online savetovanje i konsultacije putem Vibera. 

Naučno je dokazano da radnje koje sprovodimo 21 dan prelaze u naviku što i jeste cilj mog programa. 

Usluge

MOJ PROGRAM

CENOVNIK

RECEPTI

Vaš e-mail neće biti korišćen u druge svrhe sem za potrebe kontakta sa sajta www.marinabodyfit.com