Šta kada krenu pitanja?

– A ZAŠTO?

 

 

 

Neretko mi se dešava u toku rada sa devojkama i ženama da u jednom momentu programa čujem – Kako da izbegnem odgovaranja na pitanja zašto ne želim više sa njima da idem u Mac ili posle svakog izlaska na picu? Ili da probam oba parčeta torte sa nekog od dečijeg rodjendana?

 

Na koji način to sprečiti i bez puno objašnjavanja?

 

 

Dešavalo se i meni, da me familija i okolina, kad se vidimo nutka na svakih 20minuta da nešto pojedem, pa da nešto popijem i tako u krug.

I znam, u početku ti bude bezveze da odbiješ, ne da ti se da objašnjavaš pa uzmeš jednom, dvaput, triput...ali onda odeee tamo gde ne treba.

A usput se nešto dogodi- Postaneš rob očekivanja drugih.

Isto je i sa vama, drage devojke i žene.

 

 

Ako ste navikle da svaki put kad se vidite sa prijateljicama sve uzimate nes sa duplim šlagom, prvi put kad odlučiš da se to promeni slediće pogledi i pitanje:

A što?....a često može i da zaluta pomalo bezobrani komentar: Šta sad, odjednom si odlučila da paziš šta piješ!?

 

Ista priča je i sa hranom. Ukoliko imaš drugarice sa kojima si redovno posećivala kioske brze hrane, nametnuće se isto pitanje i komentari kada budeš odgovorila:

Ne, hvala.

-Ajde bre, što zeziš neće ti ništa biti od još jednog parčeta pice?!

Ili

-Što sad bojkotuješ? Šta, mi ćemo da jedemo, a ti ćeš da gledaš?

-Ajde još večeras, pa od sutra kreni u zdrave navike i još sijaset sličnih kombinacija komentara.

 

 

Najgore je to što sam unapred znala kako će moje okruženje reagovati, a ja sam trebala da budem spremna za odgovore, što mi je stvaralo nervozu i činilo da svoj dan-veče osudim na propast.

 

Toliko sam se okretala i mislila šta drugi žele, hoće, kako se oni osećaju da sam totalno izgubila sebe.

 

-Jao, pa neću da je uvredim, da je odbijem, pa hajde da ti pravim društvo su samo rečenice sa kojima ideš protiv sebe, svojih odluka i promena.

I onda, što više drugima govoriš DA, sebi kažeš NE.

 

Bogami trajao je taj period duži niz godina i od kako radim sa vama susrećem se da i vi same imate izazove ovakvog tipa, zbog čega sam odlučila i da napišem ovaj blog post.

 

 

UKOLIKO SI ODLUČILA DA PROMENIŠ NAVIKE KOJE TI VIŠE NE SLUŽE, ISHRANU, POČNEŠ DA REDOVNO VEŽBAŠ ILI SLIČNO IMAŠ 2 OPCIJE:

 

 

Da se ne pravdaš i ne objašnjavaš (to je začaran krug, koji jako iscrpljuje, veruj mi ). Nego ako npr. odete na večeru i sve drugarice uzmu različite vrste pice, a ti jedina salatu, kad krenu pitanja i komentari nema potrebe za pravdanjima tvojih odluka.

Dovoljno je i kažeš- Lepo sam jela za ručak i sad nisam nešto gladna i nastaviš temu priče pre naručivanja. Desiće se to nekoliko puta, a posle par nedelja kada po promeni ishrane kile počnu da idu dole, a ti zasijaš, biće ih još.

 

 

I pitanja i komentara. Nemoj da se iznenadiš i lošijih reakcija jer sa promenom načina života i ti više nećeš biti ista osoba.

Ta prebacivanja mogu samo da dodju sa jednog mesta: Da tvoja promena ne odgovara njima, jer više nisi neko ko one žele da budeš.

 

 

Ukoliko uvidiš da sve ono što radiš za sebe i za tvoje bolje ja, nije podržano od prijateljica, ukoliko počnu da te sabotiraju sa komentarima pokušavajući da te ’’spuste’’ druga opcije je jedino da nadješ druge prijateljice, jer ti zaslužuješ mnogo više.

 

 

Ok, možda ćeš na prvu loptu pomisliti: A daa, drugarica mi je već 10 godina i sad treba da se malo distanciram od nje?

 

 

Ne, ne. Ukoliko od nje dobijaš vetar u ledja, nesebičnu podršku i sve ono što mislim da je svima nama u definiciji prijateljstva i treba da bude tu gde jeste.

 

A ukoliko te kinji, ismejava tvoje odluke, ne podržava te, misli da ćeš i ovaj put, kao i svaki prethodni omanuti, da li takvu osobu možeš da uvrstiš pod defincijom prijatelja? Ili je ona samo tu, zbog godina staža?

 

Ne traži odobravanje od drugih ljudi.

Ukoliko te ono što radiš za sebe i na sebi čini srećnom, vidiš divne promene i svakim danom se osećaš bolje i ispunjenije, nemaš potrebe da se pravdaš nikom.

Sem sebi.

 

 

 

Toliko za ovaj put.

Za sva pitanja ili da se priključiš nekom od programa piši na marinabodyfit@gmail.com

 

 

Osećam da sam ovu temu tek zagrebala ali biće prilike za još  ;)

 

Zagrljaj.

M.

PODELITE NA:

BLOG


3-nedeljni plan ishrane pravljen po tvojoj meri i prilagodjen tebi, tvom dnevnom rasporedu i obavezama. Program podrazumeva i kontakt sa mnom, 24h dnevno, za online savetovanje i konsultacije putem Vibera. 

Naučno je dokazano da radnje koje sprovodimo 21 dan prelaze u naviku što i jeste cilj mog programa. 

Usluge

MOJ PROGRAM

CENOVNIK

RECEPTI

Vaš e-mail neće biti korišćen u druge svrhe sem za potrebe kontakta sa sajta www.marinabodyfit.com